Page 4 - Richter_Patika_18_3
P. 4

Télen sem kell
lehangoLlTtnak lenni!
4
Az őszi-téli időszakban nemcsak a hideggel kell megbirkóznunk, hanem azzal is, hogy a nyári szabadság leteltével vissza kell állnunk a napi mókuskerékbe. A világ sajnos egyre felpörgöt- tebb, ami azt jelenti, hogy egy átlagos napon is az elviselhetőnél több feladat és stressz hárul ránk. A hangulatunkra a hideg időjárás és a korai sötétedés is rányomja a bélyegét. De vajon hogyan kezelhetjük az állandó stresszt, és élhetünk nyugodt, békés életet?
Akár bevalljuk, akár nem, az ősz mindenkit megvisel. A nyár viszonylagos szabadsága után újra beállunk a munka, a gyerekek logisztikája és a háztartás jelentette taposómalomba, ez pedig nem kevés stresszel jár. Rohanunk, min- denhová időre kell odaérnünk, de mindenhol feltartanak, mindenhol „csak még egy” plusz feladatot akarnak ránk sózni. Ráadásul felnőt- teknek és gyerekeknek egyaránt komoly idegi terhelést jelent a megfelelés, a teljesítmény kényszere. A munkahelyünkön a rossz napja- inkon is hozni kell az elvárt színvonalat, a gye- rekeket pedig az iskolai dolgozatok, felelések sűrűsége terheli le. Vagyis feszültségből ősztől tavaszig nincs hiány.
A SÖTÉTSÉG ELÁLMOSÍT
Ráadásul az egyre korábbi sötétedés, valamint a hideg sem használ a hangulatunknak. A nyár rajongóinál kevesebben vannak, akik kifejezet-
ten a telet szeretik, és ők is inkább a klasszi- kus, havas tájakért, csípősen hideg levegőért rajonganak. A városokban azonban az ilyen napokból van kevesebb, sokkal jellemzőbbek a szürke, esős, nyirkos-latyakos nappalok, és a már délután beálló sötétség.
A korai sötétedés nem egyszerűen a hangula- tunkat zavarja meg, hanem a testi folyamato- kat is átállítja: a szervezetben a sötétben több termelődik a nyugodt alvást segítő melatonin hormonból, és kevesebb a jó hangulatért és az aktivitásért felelős szerotoninból. Így nem csoda, ha azokon a napokon, amikor reggel még sötétben kelünk fel, és este ismét sötétben megyünk haza a munkahelyünkről, álmosab- bak és lehangoltabbak vagyunk a kelleténél, és legszívesebben egész tavaszig visszahúzód- nánk a barlangunkba. Ez teljesen természetes dolog – egyedül a technikai fejlődés, például a villanyvilágítás teszi lehetővé, hogy ebben az


   2   3   4   5   6