Page 18 - Richter_Patika_18_3
P. 18

18
M Me er rs se e é és s a a Merse és a
Náthamanó Náthamanó
A kisfiam, Merse a Katica csoport örökmozgója – legalábbis mindig ezt mondja róla Julcsi néni, a kedvenc óvó nénije. Ezért is csodálkoztam, amikor egyik reggel ahelyett, hogy kiugrott volna az ágyból, nyűgösen, sírósan kelt, és minden volt, csak örökmozgó nem.
Azon a reggelen Merse arra ébredt, hogy fáj a torka, és nem érzi jól magát. Máskor mindig vidáman pattan ki az ágyból, és örömmel indul az oviba, de ezen a reggelen valahogy semmi nem ment. Fájt a keze, a lába, rossz volt a kedve, és minden lassabban ment, mint máskor. Belenéztem a torkába, ami piroslott, és még a homloka is kicsit melegebb volt, mint szokott. Máris nyúltam a telefonért, előbb az orvosi rendelőt hívtam, majd a munkahelye- met. Mersének is meg kellett mondanom, hogy sajnos ma nem mehet oviba. Szegényke kicsit elkeseredett: nem elég, hogy fáj a torka, még a barátaival se játszhat ma? Még szerencse, hogy ott volt Anya, akihez hozzá lehetett bújni, egy ekkora kisfiúnál ez mindig segít.
Semmi baj, csak egy kis nátha!
Kicsit később felöltöztünk, és elindultunk az orvosi rendelőbe. A doktor néni belenézett Merse torkába, meghallgatta a hátát és a mell- kasát, majd ezt mondta: Semmi baj, csak egy kis nátha. Igyon sok folyadékot, pihenjen, és rendszeresen fújja az orrát. Használjanak ten- gervizes orrsprayt. A héten már ne menjen oviba.
Utána pedig Mersének is elmagyarázta, hogy belemászott az orrába egy Náthamanó, aki a torkában is garázdálkodik. Ahhoz, hogy elker- gessük, bele kell fújni az orrsprayt az orrába, majd pár perc múlva orrszívó-porszívóval kell kikergetni onnan a Náthamanót. Persze lehet, hogy ez nem sikerül elsőre, de pár nap alatt mindenképp sikerrel járunk majd.
A Náthamanó utálja a húslevest!
Amikor hazaértünk, lefektettem Mersét, hogy pihenjen, amíg főzök egy jó húslevest. Mintha az olyan egyszerű lenne! Öt percen belül már kint is volt az ágyból, hiszen nem tölthette az egész napot lustálkodással: a műanyag dino- szauruszok megtámadták a kisautókat, neki pedig muszáj volt megmentenie őket.
Szerencsére a húslevesnek nem kell a fel- ügyelet, így egy időre leülhettem mellé a szőnyegre játszani. A kisautók épp mind szerencsésen megmenekültek a dínók elől, amikor egyszer csak nagyon megijedt, mert úgy érezte, nem megy befelé a levegő az orrán. Sírni kezdett, amitől persze még rosz- szabb lett a helyzet. Ideje volt bevetni az orr- sprayt, hogy kitisztítsam az orrát. Először persze tiltakozott, de aztán megbeszéltük, hogy el kell kergetnünk a Náthamanót. Végül hagyta, hogy az orrába fújjak egy keveset a sprayből, amelyben a tengervíz mellett olyan gyógyszer is van, amelyik csökkenti a duzza- natot az orrában, így hamar akadálytalanul áramolhat befelé a levegő. Így is lett, mehet- tünk vissza a dínókhoz, amelyek mellett az űrlények is bekapcsolódtak a csatába.
Gyorsan eltelt a nap. Amikor meguntuk a dínózást, akkor jöhettek a képeskönyvek, a színezők, sőt még egy rajzfilm is a tévében. A húsleves is nagyon finom volt, de a Nátha- manó valószínűleg nagyon utálta, mert Merse már aznap jobban lett. Lehet, hogy máris sikerült elűzni?


   16   17   18   19   20