Page 18 - Richter_Patika_19_1
P. 18

18
A jó idő beköszöntével többször mozdulunk ki otthonról. Beindul a kerti sütögetés, nyaraláskor a program része
a strandon evés, bőséges vacsora, esti iszogatás.
Nyári kikapcsolódás – CUKORBETEGEN IS
szabad?
Tészta-trükkök a strandon
Strandbüfé-klasszikus a lángos, a hot-dog, a hamburger, a palacsinta. A fehérlisztes finom- ságok normál adagjában önmagában a tész- ta-kifli-zsemle szénhidráttartalma eléri egy cukorbeteg főétkezés megengedett értékét. A palacsintánál a csokis, lekváros töltelékkel ada- gonként még plusz 10-12 teáskanálnyi cukrot is bevihetünk – egy komplett ebéd, vacsora után. Ha nem akarunk a fehér lisztes élvezetekről lemondani, akkor csak fél adagot fogyasszunk a főétel helyett vagy kisétkezésként, palacsin- tából pedig válasszuk a túrósat. Utána sétál- junk, ússzunk egyet a fogás ledolgozására!
Okos választások a strandon
Szerencsére egyre szélesebb a választék a büfékben is! Együnk sok halat, hozzá a hasáb- burgonya helyett mehet fél adag párolt rizs, mellé kovászos uborka. Válasszunk natúr csir- kemellet, sovány sültet, mellé fogyasztható 4-5 evőkanálnyi burgonya- vagy rizsköret.
Ha bundázott húst, rántott sajtot kívánunk, akkor legyen káposzta- vagy uborkasaláta, friss kevert saláta a kísérő. A pörkölt, papri- kás mellé kínált magas keményítőtartalmú tésztából csak fél adagot kérjünk. A savanyú- ság, saláta ezek mellé is kötelező!
Grillvacsora – mindenkinek remek!
A grillszezon a cukorbetegek barátja! A zsira- dék nélkül készített húsok, a grillezett cuk-
Esendő az ember: a kikapcsolódás idején kevésbé figyelünk egészségünkre, gyakran a cukorbetegek is lazábban veszik az étrendi előírásokat. Pedig jobban kellene vigyáznunk magunkra! A meleg és az erős napsütés nagy megterhelés a szervezetnek, a gyógyszerrel, inzulinnal kezelt cukorbetegek kiugró vagy épp hirtelen leeső vércukorszintet is tapasz- talhatnak, gyakoribb az anyagcsere-kisiklás- hoz vezető kiszáradás.
Ne engedjük el teljesen a gyeplőt!
Minden nyári élvezetről le kell mondania a cukorbetegnek? Mi a helyzet a jégkrémmel, lángossal, palacsintával vagy épp az esti sörö- zéssel? Nyaraláskor felborulhat az étkezések rendje: a szálláson befizetett étkezéseket
„meg kell enni", a strandon is állandó a kísér- tés. Sokan pótcselekvésként a pihenés óráit is evéssel-ivással töltik ki. Ez senkinek sem tesz jót, de cukorbetegeknél még ronthatja a beállított kezelés hatékonyságát is, és az esetleges anyagcsere-felborulás a kánikulá- ban könnyen vezethet rosszulléthez. Hogyan tartsuk az étrendet, hogy közben azért jól is érezzük magunkat?


   16   17   18   19   20