Page 14 - Richter_Patika_18_3
P. 14

A savtúltermelés és kezelése
14
Ki nem érezte már azt a kellemetlen, égő jellegű fájdalmat, mely egy bőséges étkezést követően a gyomortájon vagy a torokban jelentkezett?! Ma már tudjuk, hogy a panaszok kialakulásában a gyomorsavnak kitüntetett szerepe van.
A gyomor egyik legfontosabb feladata a sósav termelése, mely igen fontos élettani feladatot lát el. Nem csak az elfogyasztott táplálék „fertőtlenítéséért” felelős a benne lévő kórokozók elpusztítása révén, hanem a táplálék – elsősorban annak fehérjekompo- nenseinek – előemésztését is végzi. A gyomor sósav-termelése szoros kontroll alatt áll, azonban külső hatások felboríthatják az érzé- keny szabályozási rendszer egyensúlyát.
Egyes ételek, italok, mint pl. a csokoládé, hagyma, paradicsom, citrusfélék, egyes fűszerek (bors, chili, menta), szénsavas üdítők, koffein fogyasztása, a rendszerte- len vagy mértéktelen étkezések, rendszeres alkohol-fogyasztás és a dohányzás hatására az élettanilag szükségesnél nagyobb mennyi- ségű sósav termelődhet.
A sósavval keveredett gyomorbennék normá- lis esetben a vékonybél felé továbbítódik, ahol a tulajdonképpeni emésztés zajlik. A táplálék „egyenirányításában” a gyomorfal perisztal- tikus mozgásán kívül kulcsszerepet játszik a nyelőcső alsó részén elhelyezkedő erős izom- gyűrű, mely megakadályozza a gyomorbennek visszaáramlását a nyelőcsőbe. Az alsó nye- lőcső-záróizom elégtelen működése esetén a savas gyomortartalom a savas kémhatásra
igen érzékeny nyelőcső-nyálkahártyát ingerli és okoz kellemetlen, égő jellegű érzést. A gyo- mor-nyálkahártya ezzel szemben olyan erős, saját maga által létrehozott védőréteggel ren- delkezik, hogy azt a normális és bizonyos mér- tékig a túlzott mennyiségű gyomorsav sem irritálja. A szegycsont mögött jelentkező égő érzéskialakulásábanagyomorürülésizavara is szerepet játszhat, mely például elhízás, ter- hesség kapcsán figyelhető meg.
Alkalomszerű savtúltengés esetén nem feltét- lenül alakulnak ki jól látható nyálkahártya-el- térések. A panaszok megjelenésében szerepet játszó tényezők, azaz a savtúltermelés és/ vagy a felső emésztőtraktus mozgási zavará- nak tartós fennállása azonban gyulladás vagy fekély kialakulásához vezethet. A tünetek nem csak a gyomor-bélrendszert érinthetik, a visz- szaáramló sav fogkimaródást, orrmelléküreg- vagy középfülgyulladást is okozhat.
A savas reflux ún. szövődményes formáinak kialakulását a kellő időben elvégzett orvosi vizsgálattal előzhetjük meg.
Heti vagy napi rendszerességgel jelentkező savtúltengéses panaszok esetén indokolt szakember felkeresése. A panaszokhoz tár- suló olyan vészjósló jelek, mint a nyelési fájda- lom vagy nehezítettség, az étvágytalanság, a


   12   13   14   15   16